Nieuwsarchief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Ik werk bij ING
Ik ben met pensioen
Ik werkte bij ING
Wetgeving heeft impact op pensioen
07-11-2017
Per 1 januari 2018 gaat de AOW leeftijd naar 66 jaar. Daarnaast schuift de fiscale pensioenrichtleeftijd op van 67 naar 68 jaar. Dit is het gevolg van wetgeving die voor alle pensioenfondsen geldt. ING en de vakbonden hebben er voor gekozen de pensioenrichtleeftijd niet te verhogen. Wat betekent dit voor jouw pensioen?
We worden steeds ouder. Dat betekent dat jouw pensioen over meer jaren moet worden uitgekeerd. Dit heeft gevolgen voor de AOW-leeftijd en de pensioenrichtleeftijd.
AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog De overheid heeft besloten de AOW-leeftijd stapsgewijs te verhogen. In 2018 naar 66 jaar en in 2021 naar 67 jaar. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Daardoor wordt de AOW-leeftijd in 2022 vastgesteld op 67 jaar en 3 maanden. Een verdere verhoging van de AOW-leeftijd maakt de overheid uiterlijk 5 jaar van tevoren bekend. Klik hier om je AOW-leeftijd te berekenen.
Pensioenrichtleeftijd stapsgewijs omhoog
Ook de pensioenrichtleeftijd gaat stapsgewijs omhoog. Dit is de rekenleeftijd die wordt gebruikt om te bepalen hoeveel pensioen iemand maximaal mag opbouwen binnen de belastingregels. De pensioenrichtleeftijd is niet gelijk aan de AOW-leeftijd. De verhoging ervan heeft wel te maken met het stijgen van de AOW-leeftijd.
De pensioenrichtleeftijd was al 67 jaar. Nu heeft de overheid besloten die per 1 januari 2018 opnieuw te verhogen van 67 naar 68 jaar. Deze verhoging houdt in dat je er vanaf 2018 in principe vanuit moet gaan dat je tot je 68ste pensioen opbouwt. Dat heeft effect op de berekening van de premie en op de hoogte van het pensioen dat je elk jaar opbouwt. Omdat jouw pensioenregeling een pensioenrichtleeftijd van 67 jaar kent zal deze moeten worden aangepast naar 68 jaar, maar hij mag ook op 67 jaar blijven staan. In het laatste geval bouw je jaarlijks minder pensioen op.
Het besluit van de sociale partners
De sociale partners - ING en de vakbonden – moeten samen besluiten of ze de pensioenrichtleeftijd in jouw pensioenregeling wel of niet te verhogen. Deze zomer hebben de sociale partners besloten om de pensioenrichtleeftijd voor medewerkers van ING niet te verhogen, maar op 67 jaar te laten staan. Dit betekent wel dat de pensioenopbouw omlaag moet van 1,875% naar 1,738%.
De rol van ING CDC Pensioenfonds
De sociale partners nemen de besluiten over de pensioenovereenkomst. Vervolgens krijgt het fonds de vraag voorgelegd of de verandering uitvoerbaar, financierbaar en communiceerbaar is. Dat is inderdaad het geval. Per 1 januari 2018 blijft de pensioenrichtleeftijd daarom ongewijzigd 67 jaar met een verlaging van de jaarlijkse pensioenopbouw naar 1,738%.
De gevolgen voor jouw pensioen
We zetten voor je op een rij wat de veranderingen voor jou betekenen:
- Ben je na 1954 geboren? Dan heeft het opschuiven van de AOW-leeftijd gevolgen voor jou. Klik hier om je AOW-leeftijd te berekenen.
- Je bouwt in 2018 bij ING CDC Pensioenfonds 1,738% pensioen op.
- Wil je de datum van je AOW laten aansluiten op je pensioenleeftijd? Ga dan naar de Pensioenplanner en bekijk wat jouw mogelijkheden zijn.
Dit blijft ongewijzigd
Graag geven we je inzicht in wat er niet verandert:
- De pensioenleeftijd blijft 67 jaar. Je kunt er voor kiezen eerder met pensioen te gaan. Later met pensioen gaan kan niet.
- Vanaf je 60e kun je er al voor kiezen om je pensioen in te laten gaan. Je moet goed beseffen dat je pensioen als gevolg van deze keuze lager zal zijn. Je bouwt namelijk minder lang pensioen op. Je moet langer doen met je pensioen. En je ontvangt nog geen AOW van de overheid. Bovendien bouw je minder partnerpensioen op.
- Werkte je voor 2014 al bij ING, dan heb je ook pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds ING. Dit pensioen gaat in op 65 of 62 jaar, afhankelijk van de regeling die je hebt. De huidige veranderingen hebben geen invloed op jouw pensioen of pensioenrichtleeftijd bij dit fonds.
Stel je vraag
ING CDC Pensioenfonds houdt je op de hoogte via nieuwsflitsen, specials, kwartaalberichten en updates op de website. Mocht je een vraag hebben die we niet hebben beantwoord, neem dan contact met ons op, of vind hier de veelgestelde vragen.
Delen via: