Nieuwsarchief
2025
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Ik werk bij ING
Ik ben met pensioen
Ik werkte bij ING
Onze rol op weg naar de nieuwe regels voor pensioen
21-11-2024
Wat gebeurt er als ons pensioenfonds het verzoek krijgt om de nieuwe afspraken voor je pensioen uit te voeren? Na het lezen van deze informatie, weet je wat je wanneer van ons kunt verwachten en waarom.
ING en vakbonden maken de afspraken over de nieuwe pensioenregeling
ING en de vakbonden (sociale partners) hebben nieuwe afspraken gemaakt voor je pensioen. Deze afspraken zijn vastgelegd in het concept transitieplan. Jouw fonds heeft input geleverd om tot een concept te komen. Maar het is aan de sociale partners geweest om uiteindelijk de keuzes te maken die in het transitieplan zijn beschreven.
Die afspraken leggen zij vast in een transitieplan
Waar staan we nu? De leden van de vakbonden mogen hun stem uitbrengen over de gemaakte afspraken in het concept transitieplan. Ook de leden van de vereniging oud-medewerkers ING (VO-ING) mogen het plan beoordelen. Ze maken daarbij gebruik van hun hoorrecht.
Sociale partners raadplegen hun achterban voordat het plan definitief wordt
De sociale partners besluiten of het transitieplan definitief is op basis van de ledenraadpleging bij de vakbonden. Ook houden ze rekening met het oordeel van de vereniging van oud ING-medewerkers. Daarna kan jouw pensioenfonds aan de slag. De eerste stap is dat we het transitieplan op de website plaatsen.
Klik hier » om de afbeelding te openen of te downloaden.
Wat doet ING CDC Pensioenfonds met het transitieplan?
Wij toetsen of de afspraken uit het transitieplan uitvoerbaar, eerlijk (evenwichtig) en begrijpelijk zijn. Dat doen we in jouw belang, want pensioen is een belangrijke pijler voor een financieel gezonde toekomst. En je krijgt enkele nieuwe keuzemogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van beleggen. Geen wonder dat we goed en zorgvuldig naar het transitieplan kijken. Bovendien is het onze taak om voor een aantal belangrijke zaken goede regels op te stellen. Denk aan regels voor beleggingsrisico’s, voor de risicodelingsreserve en voor de bescherming van de pensioenuitkeringen.
Daarna gaan onze plannen naar de toezichthouder
Wij vertalen de afspraken uit het transitieplan naar een concreet invoeringsplan. Zo’n invoeringsplan heet een ‘implementatieplan’. Bij dat plan hoort ook een communicatieplan. Dat is bedoeld om iedereen zo goed mogelijk over de nieuwe regels voor pensioen (invaren) te informeren. Het verantwoordingsorgaan heeft instemmingsrecht op deze plannen. Ons bestuur betrekt het advies van het verantwoordingsorgaan bij de definitieve besluitvorming. Als onze eigen Raad van Toezicht instemt met het besluit van ons bestuur, gaan de definitieve plannen naar de externe toezichthouders.
De Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële Markten moeten een verklaring van geen bezwaar verlenen
Het definitieve besluit gaat vervolgens naar de DNB en de AFM. DNB beoordeelt het implementatieplan en de AFM het communicatieplan. Zij kunnen tussentijds vragen stellen. Uiteindelijk verleent DNB wel of niet een verklaring van geen bezwaar. Bij geen bezwaar mogen we starten met de nieuwe pensioenregeling.
Ontvang je pensioen? Werk je bij ING? Of ben je oud-medewerker?
Dan kun je straks in een korte samenvatting van het plan checken wat er voor jou gaat veranderen en wat hetzelfde blijft. In 2 minuten ben je snel bij. Wil je precies weten hoe het zit? Dan vind je daar ook een link naar verdiepende informatie.
Tot het zover is houden we je op de hoogte via webinars, nieuwsbrieven, Q&A’s op onze website en animaties.
Delen via: