Nieuwsarchief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Ik werk bij ING
Ik ben met pensioen
Ik werkte bij ING
Liquiditeitsproblemen in het Verenigd Koninkrijk
25-10-2022
Een tekort aan cash heeft Engelse pensioenfondsen in de problemen gebracht. Dat komt omdat ze hun renterisico’s vaak volledig afdekken. Kan het jouw pensioenfonds ook overkomen?
Wat is er aan de hand?
Engelse pensioenfondsen dekken hun renterisico op hun verplichtingen (vaak volledig) af met rentederivaten (voornamelijk renteswaps). Voor deze afgesloten contracten wordt dagelijks onderpand, in de vorm van cash, uitgewisseld.
De rente in het Verenigd Koninkrijk steeg plotseling flink. Dat kwam doordat de Engelse premier Truss de belastingverlaging en economische steunpakketten onvoldoende kon onderbouwen. Inmiddels is zij afgetreden.
Een rentestijging betekent een daling van de marktwaarde van de rentederivaten én obligaties voor pensioenfondsen. Er is dan meer onderpand nodig om deze te plaatsen bij de tegenpartij/de brokers, waarmee de contracten zijn afgesloten. Engelse pensioenfondsen werden gedwongen cash te genereren door de verkoop van voornamelijk langlopende (die inmiddels minder waard zijn geworden) Engelse staatsobligaties. De verkoop leidde weer tot een verdere daling: een vicieuze cirkel dus.
De Engelse centrale bank heeft ingegrepen door staatsobligaties aan te kopen. Zo kon de rust op de obligatiemarkten herstellen. En met succes. De rente is weer gedaald en Engelse pensioenfondsen hebben minder last van een tekort aan cash.
Kan dit in Nederland ook gebeuren?
Ja, maar de kans is klein. Ook Nederlandse pensioenfondsen dekken hun renterisico’s af maar niet volledig zoals in het Verenigd Koninkrijk. Ook wordt in Nederland minder gebruik gemaakt van rentederivaten waardoor de dagelijkse uitwisseling van onderpand minder is. Nederlandse pensioenfondsen, zoals ING CDC Pensioenfonds, dekken hun renterisico’s af met voornamelijk Europese staatsobligaties van bijvoorbeeld Nederland en Duitsland. Deze zijn makkelijker te verkopen dan de Engelse staatsobligaties, omdat de Europese obligatiemarkt vele malen groter is dan de Engelse markt. Nederlandse pensioenfondsen zijn grote spelers op de Europese rentemarkt, maar niet zo groot als de Britse pensioenfondsen in het Verenigd Koninkrijk.
Wat heeft jouw pensioenfonds gedaan?
ING CDC Pensioenfonds houdt sinds vorig jaar rekening met de stijging van de rente wereldwijd, ook door de oplopende hoge inflatie. Sinds de oprichting dekt het pensioenfonds het renterisico voornamelijk af met obligaties. In beperkte mate wordt gebruikgemaakt van renteswaps: in de afgelopen maanden is het aantal renteswaps gereduceerd van 7 naar 3 (circa 2% van de matching portefeuille). De behoefte aan cash is klein en is dan ook verder afgenomen.
Goed nieuws
Jouw pensioenfonds heeft meer dan voldoende cash en voldoende makkelijk te verkopen beleggingen om aan een eventuele liquiditeitsbehoefte te kunnen voldoen. Het fonds heeft dus géén tekort aan cash. Verder is het goede nieuws dat de dekkingsgraad dit jaar is gestegen dankzij de stijging van de rente. Dat is gunstig voor de opbouw van jouw pensioen en het laten stijgen van je pensioen met de prijsverhogingen. Lees het artikel met de positieve vooruitblik nog eens na.
Delen via: