Als pensioenfonds beleggen wij uw pensioen voornamelijk in aandelen, obligaties en onroerend goed. Uiteraard houden wij de bewegingen op de beleggingsmarkt zo goed mogelijk in de gaten en proberen we te anticiperen op trends en gebeurtenissen, zoals de recente ontwikkelingen in de bankensector.
Het vertrouwensprobleem bij enkele Amerikaanse banken (dat feitelijk eind januari/begin februari begon) vloeide voort uit het minder verscherpte banktoezicht op deze banken, omdat hun balansomvang kleiner is dan $250 miljard. Hierdoor was het mogelijk dat bij deze banken een flinke mismatch ontstond tussen enerzijds de beleggingen en anderzijds de verplichtingen. Om aan de uitstroom van deposito’s te voldoen (vanwege problemen in de techsector was het voor techbedrijven lastig om aan financiering te komen) moesten de banken hun obligaties tegen flinke verliezen verkopen waardoor hun solvabiliteit flink verslechterde en uiteindelijk resulteerde in een “bankrun” en een faillissement bij een aantal van deze banken. Het gevolg was dat de aandelenprijzen van een aantal regionale Amerikaanse banken kelderden.
In Europa was het Credit Suisse die in de problemen kwam, ondanks dat de bank goed gekapitaliseerd was en voldeed aan de verscherpte liquiditeitseisen vanuit de toezichthouder. Credit Suisse werd op zondag 19 maart uiteindelijk overgenomen door UBS. Volgens de Zwitserse autoriteiten zou het mogelijke omvallen van Credit Suisse een te groot risico vormen voor het wereldwijde financiële systeem.
Ondanks dat de Europese banken goed gekapitaliseerd zijn en een goede liquiditeitspositie kennen, zijn alle banken zwaar geleveraged (verhouding vreemd vermogen/eigen vermogen zeer hoog). Het op grote schaal wegvallen van het vertrouwen van klanten en tegenpartijen is dodelijk voor iedere bank, hoe goed deze bank ook is.
Het pensioenfonds had een beperkte exposure naar de Amerikaanse regionale banken en Credit Suisse; door tijdige verkopen zijn de verliezen beperkt gebleven.