ING CDC Indexatie Pensioen | Beleidsdekkingsgraad
Indexatie pensioen
Behoud van koopkracht
Toeslagverlening is belangrijk omdat daarmee de koopkracht van jouw pensioen op peil blijft. Eenmaal per jaar stelt ING CDC Pensioenfonds vast of en hoeveel toeslagverlening mogelijk is op basis van de prijsindex van oktober tot oktober. Het fonds houdt zich daarbij aan de wettelijke regels en de afspraken die zijn gemaakt door de sociale partners in het kader van de CDC-pensioenregeling.
Leidend bij de vraag of en hoeveel toeslag mag worden verleend, is de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is het 12-maands gemiddelde van de dekkingsgraad.
Als de beleidsdekkingsgraad lager is dan 110%, dan mag het fonds geen toeslag toekennen. Als de beleidsdekkingsgraad hoger is dan 110%, dan mag een fonds een toeslag toekennen. Voorwaarde is wel dat het fonds deze toeslag ook op de lange termijn aan alle deelnemers kan blijven verlenen. Dit wordt toekomstbestendig indexeren genoemd. De bedoeling is dat toeslagverlening op deze manier evenwichtiger over de generaties wordt verdeeld.
Tevens geldt dat toeslagverlening verder beperkt kan worden als uit een eventueel herstelplan van het fonds blijkt dat dit het herstel van de dekkingsgraad belemmert.
Beleidsdekkingsgraad eind september bepalend
Voor ING CDC Pensioenfonds geldt dat de beleidsdekkingsgraad per eind september het uitgangspunt is voor de berekening van de maximaal toegestane toeslag. Het bestuur bepaalt vervolgens hoeveel toeslag er toekomstbestendig kan worden toegekend. Dit wordt uitgedrukt in een percentage dat wordt vermenigvuldigd met de hoogte van de prijsinflatie. In ons geval is dat de “prijsindex alle huishoudens afgeleid”. Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert deze index.
Waardevast pensioen
ING CDC Pensioenfonds probeert ieder jaar je pensioen te verhogen op basis van de prijsontwikkeling. Dit noemen wij toeslagen. De hoogte van toekomstige toeslagen is afhankelijk van de financiële middelen van het fonds. Er is geen reserve voor toeslagverlening.
Als maatstaf voor prijsinflatie maakt ons fonds gebruik van de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijsindex eind oktober 2022 was 128,98. De prijsindex eind oktober 2023 is naar verwachting lager.
Je fonds heeft je pensioen sinds de datum van oprichting (1 januari 2014) als volgt verhoogd:
- Over het jaar 2023 met 0,00%. De prijzen daalden toen met 1,98%
- Over het jaar 2022 met 4,58%. De prijzen gingen toen met 16,93% omhoog.
- Over het jaar 2021 met 0,00%. De prijzen gingen toen met 3,28% omhoog
- Over het jaar 2020 met 0,00%. De prijzen gingen toen met 1,12% omhoog
- Over het jaar 2019 met 0,00%. De prijzen gingen toen met 1,73% omhoog
- Over het jaar 2018 met 0,87%. De prijzen gingen toen met 1,68% omhoog
- Over het jaar 2017 met 0,07%. De prijzen gingen toen met 1,34% omhoog
- Over het jaar 2016 met 0,00%. De prijzen gingen toen met 0,36% omhoog
- Over het jaar 2015 met 0,19%. De prijzen gingen toen met 0,44% omhoog
- Over het jaar 2014 met 0,00%. De prijzen gingen toen met 0,75% omhoog
Wij verwachten dat we je pensioen in de komende jaren niet of niet volledig kunnen verhogen.
Veelgestelde vragen
Voor meer informatie, klik op de vragen hieronder.
Wat is het verschil tussen toeslagverlening bij ING CDC Pensioenfonds en Pensioenfonds ING?
Bij ING CDC Pensioenfonds is voor medewerkers, ex-medewerkers en pensioengerechtigden de toeslag gebaseerd op de prijsstijgingen.
Bij Pensioenfonds ING is voor medewerkers (en een groep pensioengerechtigden en gewezen deelnemers) de toeslag gebaseerd op de cao loonstijgingen.
Wie bepaalt de toeslagverlening?
De werkgever en vakorganisaties (sociale partners) hebben afgesproken of prijsstijgingen of cao loonstijgingen door de fondsen worden gevolgd voor toeslagverlening. Vervolgens bepalen de besturen van de fondsen of er toeslagen worden gegeven en hoe hoog deze zullen zijn.
Ik werk bij ING en heb ook pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds ING. Met welke toeslagen heb ik te maken?
ING CDC Pensioenfonds:
Bij de invoering van de pensioenregeling in 2014 hebben de werkgever en vakorganisaties besloten voor iedereen de prijsstijgingen te volgen.
Pensioenfonds ING:
ING Bank medewerkers volgen de cao loonontwikkeling ING Bank en NN medewerkers de cao loonontwikkeling NN Group.
Ik werk niet meer bij ING / ben pensioengerechtigde en heb ook pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds ING. Met welke toeslagen heb ik te maken?
ING CDC Pensioenfonds:
Sinds 1 januari 2014 volgen ex-medewerkers en pensioengerechtigden de prijsstijgingen.
Pensioenfonds ING:
De meeste pensioengerechtigden en ex-medewerkers volgen de prijsstijgingen. Daarnaast is er een groep pensioengerechtigden en ex-medewerkers die de cao loonstijgingen volgt.
Hoe bepaalt het fonds de hoogte van de toeslagverlening?
ING CDC Pensioenfonds:
Voor het fonds geldt dat de beleidsdekkingsgraad per eind september het uitgangspunt is voor de berekening van de maximaal toegestane toeslag. De fondsen volgen de wettelijke regels van het nieuwe Financieel Toetsingskader. Dit houdt in dat berekend wordt hoeveel toeslag er toekomstbestendig kan worden toegekend (TBI = Toekomstbestendig Indexeren). Dit wordt uitgedrukt in een percentage dat wordt vermenigvuldigd met de hoogte van de prijsinflatie. In ons geval is dat de “prijsindex alle huishoudens afgeleid”. Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert deze index.
Pensioenfonds ING:
Voor het fonds geldt dat per 2015 toeslagverlening afhankelijk is van de gemiddelde (reële) dekkingsgraad van het fonds in plaats van middelen die beschikbaar zijn gesteld door de (voormalige) werkgever. Bij besluiten over toeslagverlening gebruikt het fonds een toeslagstaffel als leidraad. Vanaf een gemiddelde reële dekkingsgraad van 89% is in 2018 volledige toeslagverlening mogelijk.
Wanneer publiceren de fondsen het toeslagbesluit?
ING CDC Pensioenfonds:
Het fonds publiceert in december het toeslagbesluit op de websites.
Pensioenfonds ING:
Het fonds publiceert in december het toeslagbesluit op zijn website voor degenen die de prijsstijging volgen. De besluiten over toeslagverlening op basis van de cao loonstijgingen worden de maand voorafgaand aan de loonstijging gepubliceerd.