Einde Relatie
Besluiten jij en je partner om de relatie te beëindigen? Dan heeft dit invloed op je pensioen.
Meest gestelde vragen
Als mijn relatie eindigt wat geef ik dan door aan het fonds?
Bij trouwen of geregistreerd partnerschap
De Basisregistratie Personen (BRP) geeft het einde van jouw relatie automatisch aan ons door.
Bij samenwonen
Geef het einde van je relatie aan ons door met het formulier ‘Ontbinding partnerschap bij samenleven’
Wat gebeurt er met mijn partnerpensioen als mijn relatie eindigt?
Je ex-partner kan recht hebben op bijzonder partnerpensioen. Voor meer informatie over het bijzonder partnerpensioen en de afspraken die je daarover kunt maken, kun je contact opnemen met het Pensioenloket.
Als je partner afstand wilt doen van het bijzonder partner pensioen dient hij/zij dit door te geven aan ING CDC Pensioenfonds. Ook jij moet hiermee instemmen. Jullie dienen allebei een verklaring in te vullen. Let op hiervoor gelden mogelijk aanvullende voorwaarden. Bovendien moet ING CDC Pensioenfonds dit verzoek accepteren.
Krijg je een nieuwe relatie, denk er dan aan dat je nieuwe partner meestal alleen aanspraak heeft op het partnerpensioen dat is opgebouwd na de scheiding. Voor meer informatie en eventuele vereiste aanmelding van je partner, kun je contact opnemen met het Pensioenloket.
Wat moet ik zelf doen als mijn relatie eindigt?
Bij huwelijk of geregistreerd partnerschap
Jij en je ex-partner hebben na de scheiding allebei recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap bij ING CDC Pensioenfonds is opgebouwd. Dat heet verevening en is wettelijk zo geregeld. Wil je dat jouw ex-partner rechtstreeks pensioen ontvangt van ING CDC Pensioenfonds vanaf het moment dat je met pensioen gaat? Dan moet jij of je ex-partner binnen twee jaar na de scheiding de scheiding via het formulier ‘Pensioen voor ex-partner’ aan ons kenbaar maken. Als je dit niet wilt, moet je allebei het formulier niet insturen. Jij moet dan wel het deel waar je ex-partner recht op heeft zelf uitbetalen.
Stuur altijd een kopie van het echtscheidingsconvenant mee aan ING CDC Pensioenfonds.
In het echtscheidingsconvenant kunnen jullie eventueel ook een andere verdeling van jullie pensioen (standaard 50-50%) afspreken. Geef dit wel binnen twee jaar na de scheiding door aan ING CDC Pensioenfonds.
Als je ex-partner afstand wilt doen van het bijzonder partner pensioen, dan dient hij/zij dit door te geven aan het pensioenfonds. Ook jij moet hiermee instemmen. Jullie dienen allebei een verklaring in te vullen. Let op hiervoor gelden mogelijk aanvullende voorwaarden. Bovendien moet het pensioenfonds dit verzoek accepteren.
Je kunt er ook voor kiezen om je partner een zelfstandig recht te geven op het gedeelte van je ouderdomspensioen na scheiding. Dit heet conversie.
Hiervoor gelden (mogelijk) aanvullende voorwaarden. Neem hierover contact op met het Pensioenloket.
Bij samenwonen
Geef het einde van je relatie aan ons door met het formulier ‘Ontbinding partnerschap bij samenleven’
Hoe kan ik zelf uitrekenen wat voor invloed een einde van mijn relatie heeft voor mijn pensioen?
Als ING CDC Pensioenfonds op de hoogte is van het einde van je relatie, krijg je een brief waarin je kunt zien welk deel van het pensioen voor jou en je ex-partner is.
Ik heb ook een pensioen staan bij Pensioenfonds ING. Moet ik daar iets aan doorgeven of doen jullie dat?
Dat is alleen nodig als je besluit het samenwonen met je partner te beëindigen. Geef de informatie aan beide fondsen apart door. Bij ING CDC Pensioenfonds door in te loggen op Mijn Pensioen.
Jouw ex-partner houdt recht op bijzonder partnerpensioen. Verder hebben jij en je ex-partner allebei recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd.
De regels hiervoor zijn vastgelegd in de ‘Wet verevening pensioenrechten bij scheiding’. Je kunt er ook voor kiezen om van de wettelijke standaardregels af te wijken en samen andere afspraken maken. Het is verstandig hierbij een adviseur in te schakelen zodat alles goed vastgelegd is.
Onderstaand bieden we je een overzicht van de diverse gebeurtenissen passend bij dit life event. Klik op de header en deze klapt open en toont je de informatie.
Einde huwelijk of geregistreerd partnerschap tijdens dienstverband bij ING
Stel, je bent werkzaam bij ING en je beëindigt je huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dan hoef je het fonds niet te laten weten dat jij en je partner uit elkaar gaan. De gemeente geeft dit door. Woon je echter in het buitenland, dan moet je ING CDC Pensioenfonds wel zelf op de hoogte stellen.
Wil je ex-partner straks zijn of haar deel van het ouderdomspensioen rechtstreeks van het fonds ontvangen? Dan moet jij of je ex-partner dit binnen twee jaar nadat je uit elkaar bent gegaan via een formulier kenbaar maken.
Maken jij en je ex-partner andere afspraken over de verdeling van het ouderdomspensioen? Geef dit dan binnen twee jaar, nadat je uit elkaar bent gegaan, zelf door aan ING CDC Pensioenfonds. Je gebruikt hiervoor het formulier. Binnen de wettelijke mogelijkheden bepaal je samen wat je redelijk vindt. Zowel jij als je ex-partner moeten het met de beslissingen eens zijn en je dient allebei het formulier te ondertekenen. Bovendien heb je hiervoor toestemming van ING CDC Pensioenfonds nodig.
Besluit je ex-partner af te zien van het recht op bijzonder partnerpensioen? Stuur het fonds dan een door jou en je ex-partner ondertekende brief waarin dit wordt aangegeven. ING CDC Pensioenfonds bekijkt of het hiermee kan instemmen.
Volgens de wet
Je ex-partner krijgt een bijzonder partnerpensioen na jouw overlijden. Daarnaast heeft je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je tijdens de relatie hebt opgebouwd. Als jij of je ex-partner het formulier op tijd hebt ingestuurd, betaalt het fonds rechtstreeks aan je ex-partner vanaf het moment dat je ouderdomspensioen ingaat. Overlijdt je ex-partner, dan ontvang jij weer je hele ouderdomspensioen.
Andere mogelijkheden
Een relatie beëindigen is vaak al vervelend genoeg. Er moet van alles geregeld worden. Gelukkig voorziet de wetgever in regels die je moet hanteren als je verder zelf niets afspreekt. Dat kan goed uitkomen omdat er al zoveel geregeld moet worden. Dat wil niet zeggen dat je zelf geen invloed uit kan oefenen. Als jij en je ex-partner dat tenminste willen. Er is een aantal mogelijkheden. Hiervoor adviseren we je contact op te nemen met een jurist of een advocaat. Natuurlijk omdat dit in goed overleg moet. Maar ook om te voorkomen dat later blijkt dat er iets wettelijk niet in orde is.
Informatie voor jou en voor je ex-partner
Is de scheiding bij ons bekend, dan stuurt het fonds jou en je ex-partner automatisch:
- Een opgave van het bijzonder partnerpensioen voor je ex-partner.
- Informatie over de verdeling van het ouderdomspensioen.
- Het formulier waarmee je iets anders kunt regelen dan wettelijk al geregeld is.
Einde samenwonen tijdens dienstverband bij ING
Stel, je werkt bij ING en beëindigt het samenwonen. Meld je partner dan af bij het fonds door een brief te sturen met daarin:
- Naam, geboortedatum en Burgerservicenummer van je ex-partner.
- De datum waarop je niet langer samenwoont.
- Als het aan de orde is, het besluit van je ex-partner om af te zien van het recht op bijzonder partnerpensioen.
Jij en je ex-partner moeten allebei deze brief ondertekenen.
Volgens de wet
Je ex-partner krijgt een bijzonder partnerpensioen na jouw overlijden.
Andere mogelijkheden
Andere ex-partner kan besluiten af te zien van het bijzonder partnerpensioen. Hij of zij ontvangt na jouw overlijden dan geen bijzonder partnerpensioen van ING CDC Pensioenfonds. Wanneer je ex-partner dit besluit, moet je een door jullie allebei ondertekende brief naar het fonds sturen waarin je ex-partner verklaart af te zien van het recht op bijzonder partnerpensioen. ING CDC Pensioenfonds bekijkt of het hiermee kan instemmen.
Informatie voor jou en voor je ex-partner
Heb je jouw partner bij ING CDC Pensioenfonds afgemeld, dan sturen wij jou en je ex-partner automatisch een opgave van het bijzonder partnerpensioen voor je ex-partner.
Einde huwelijk of geregistreerd partnerschap tijdens pensioen
Besluiten jij en je partner om de relatie te beëindigen als je al met pensioen bent? Dan heeft dit invloed op je pensioen, aangezien je ouderdomspensioen wordt verdeeld. De regels hiervoor zijn vastgelegd in de wet ‘Wet verevening pensioenrechten bij scheiding’. Je kunt er ook voor kiezen om van de wettelijke standaard regels af te wijken en samen andere afspraken maken. Het is verstandig hierbij een adviseur in te schakelen, zodat alles goed vastgelegd is.
Komt er tijdens je pensioen een einde aan jouw huwelijk of beëindig je het geregistreerd partnerschap? Dan hoef je ING CDC Pensioenfonds niet te laten weten dat je uit elkaar gaat. De gemeente geeft het door. Woon je echter in het buitenland, dan moet je ING CDC Pensioenfonds wel op de hoogte stellen.
Ben je akkoord met wat er standaard wettelijk geregeld is voor de verdeling van het ouderdomspensioen (ieder de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd in de periode dat je officieel gehuwd of geregistreerd partner was), dan hoef je ING CDC Pensioenfonds niets door te geven.
Maken jij en je ex-partner andere afspraken over de verdeling van het ouderdomspensioen? Geef dat dan binnen twee jaar nadat jullie uit elkaar zijn gegaan door aan ING CDC Pensioenfonds door gebruik te maken van het formulier. Binnen de wettelijke mogelijkheden bepaal je samen wat je redelijk vindt. Jij en je ex-partner moeten het allebei met de beslissingen eens zijn én jullie moeten allebei het formulier ondertekenen. Bovendien heb je hiervoor toestemming van ING CDC Pensioenfonds nodig. Houd dus goed in de gaten of je die hebt ontvangen.
Besluit je ex-partner af te zien van het recht op bijzonder partnerpensioen, stuur ING CDC Pensioenfonds dan een door jullie allebei ondertekende brief waarin je ex-partner dit verklaart. Het fonds bekijkt of het hiermee kan instemmen.
Volgens de wet
Ben je voor jouw pensioen getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan heeft je ex-partner recht op:
- Een bijzonder partnerpensioen.
- De helft van het ouderdomspensioen dat je tijdens de relatie hebt opgebouwd.
ING CDC Pensioenfonds betaalt het ouderdomspensioen rechtstreeks aan je ex-partner. Overlijdt je ex-partner, dan ontvang jij weer het volledige ouderdomspensioen.
Andere mogelijkheden
Een relatie beëindigen is vaak al vervelend genoeg. Er moet van alles geregeld worden. Gelukkig voorziet de wetgever in regels die je moet hanteren als je verder zelf niets afspreekt. Dat kan goed uitkomen. Omdat er al zoveel geregeld moet worden. Dat wil niet zeggen dat je zelf geen invloed uit kan oefenen. Als jij en je ex-partner dat tenminste willen. Er is een aantal mogelijkheden. Hiervoor adviseren we je contact op te nemen met een jurist of een advocaat. Natuurlijk omdat dit in goed overleg moet. Maar ook om te voorkomen dat later blijkt dat er iets wettelijk niet in orde is.
Afwijkende afspraken moet je binnen twee jaar aan ING CDC Pensioenfonds doorgeven via een door jullie allebei ondertekende formulier. Overleg dit met jouw adviseur. Bedenk wel dat je bovendien hiervoor toestemming van ING CDC Pensioenfonds nodig hebt.
Informatie voor jou en voor je ex-partner
Is de scheiding bij ons bekend, dan stuurt ING CDC Pensioenfonds jou en je ex-partner automatisch:
- Een opgave van het bijzonder partnerpensioen voor je ex-partner.
- Informatie over de verdeling van het ouderdomspensioen.
- Het formulier waarmee je iets anders kunt regelen dan wettelijk al geregeld is.
Einde samenwonen tijdens pensioen
Stel, je bent met pensioen en beëindigt het samenwonen. Meld je partner dan af bij het pensioenfonds door een brief te sturen met daarin:
- Naam, geboortedatum en Burgerservicenummer van je ex-partner.
- De datum waarop je niet langer samenwoont.
- Als het aan de orde is, het besluit van je ex-partner om af te zien van het recht op bijzonder partnerpensioen.
Volgens de wet
Stel, je bent al met pensioen en je besluit om het samenwonen te beëindigen. Dan kan je partner verklaren af te zien van het bijzonder partnerpensioen. Het ouderdomspensioen hoef je niet te verdelen. Bovendien heb je hiervoor toestemming van ING CDC Pensioenfonds nodig. Houd dus goed in de gaten of je die hebt ontvangen.
Andere mogelijkheden
Een relatie beëindigen is vaak al vervelend genoeg. Er moet van alles geregeld worden. Gelukkig voorziet de wetgever in regels die je moet hanteren als je verder zelf niets afspreekt. Dat kan goed uitkomen. Omdat er al zoveel geregeld moet worden. Dat wil niet zeggen dat je zelf geen invloed uit kan oefenen. Als jij en je ex-partner dat tenminste willen. Er is een mogelijkheid. Hiervoor adviseren we je contact op te nemen met een jurist of een advocaat. Natuurlijk omdat dit in goed overleg moet. Maar ook om te voorkomen dat later blijkt dat er iets wettelijk niet in orde is.
Afwijkende afspraken moet je binnen twee jaar aan ING CDC Pensioenfonds doorgeven via een door jullie allebei ondertekend formulier. Overleg dit met jouw adviseur. Bedenk wel dat je bovendien hiervoor toestemming van ING CDC Pensioenfonds nodig hebt
Informatie voor jou en voor je ex-partner
Heb je jouw partner bij ING CDC Pensioenfonds afgemeld, dan sturen wij jou en je ex-partner automatisch een opgave van het bijzonder partnerpensioen voor je ex-partner.
Uit elkaar ná jouw dienstverband bij ING
Werk je niet meer bij ING en beëindig je je huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan hoef je ING CDC Pensioenfonds niet te laten weten dat jij en je partner uit elkaar gaan. De gemeente geeft dit door. Woon je echter in het buitenland, dan moet je ING CDC Pensioenfonds wel zelf op de hoogte stellen.
Wil je ex-partner straks zijn of haar deel van het ouderdomspensioen rechtstreeks van ING CDC Pensioenfonds ontvangen? Dan moet je dit binnen twee jaar nadat je uit elkaar bent gegaan via een formulier kenbaar maken.
Maken jij en je ex-partner andere afspraken over de verdeling van het ouderdomspensioen? Geef dit dan binnen twee jaar nadat je uit elkaar bent gegaan door aan ING CDC Pensioenfonds. Je gebruikt hiervoor het formulier. Binnen de wettelijke mogelijkheden bepaal je samen wat je redelijk vindt. Zowel jij als je ex-partner moeten het met de beslissingen eens zijn en je dient allebei het formulier te ondertekenen. Bovendien heb je hiervoor toestemming van ING CDC Pensioenfonds nodig. Houd dus goed in de gaten of je die hebt ontvangen.
Besluit je ex-partner af te zien van het recht op bijzonder partnerpensioen? Stuur ING CDC Pensioenfonds dan een door jou en je ex-partner ondertekende brief waarin dit wordt aangegeven. ING CDC Pensioenfonds bekijkt of het hiermee kan instemmen. Houd dus goed in de gaten of je toestemming hebt gekregen.
Volgens de wet
Je ex-partner krijgt na jouw overlijden een bijzonder partnerpensioen. Daarnaast heeft je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je tijdens de relatie hebt opgebouwd. Als je het formulier op tijd hebt ingestuurd, betaalt ING CDC Pensioenfonds rechtstreeks aan je ex-partner vanaf het moment dat je ouderdomspensioen ingaat. Overlijdt je ex-partner, dan ontvang jij weer je hele ouderdomspensioen.
Andere mogelijkheden
Een relatie beëindigen is vaak al vervelend genoeg. Er moet van alles geregeld worden. Gelukkig voorziet de wetgever in regels die je moet hanteren als je verder zelf niets afspreekt. Dat kan goed uitkomen. Omdat er al zoveel geregeld moet worden. Dat wil niet zeggen dat je zelf geen invloed uit kan oefenen. Als jij en je ex-partner dat tenminste willen. Er is een aantal mogelijkheden. Hiervoor adviseren we je contact op te nemen met een jurist of een advocaat. Natuurlijk omdat dit in goed overleg moet. Maar ook om te voorkomen dat later blijkt dat er iets wettelijk niet in orde is.
Kies je voor een andere mogelijkheid? Geef dat dan binnen twee jaar aan bij ING CDC Pensioenfonds via een formulier dat jij en je ex-partner allebei moeten ondertekenen. Overleg dit dus goed met je adviseur. Bedenk wel dat je bovendien hiervoor toestemming van ING CDC Pensioenfonds nodig hebt.
Informatie voor jou en voor je ex-partner
Is de scheiding bij ING CDC Pensioenfonds bekend, dan stuurt het fonds jou en je ex-partner automatisch:
- Een opgave van het bijzonder partnerpensioen voor je ex-partner.
- Informatie over de verdeling van het ouderdomspensioen.
- Het formulier waarmee je iets anders kunt regelen dan wettelijk al geregeld is.
Einde samenwonen ná dienstverband bij ING
Stel, je werkt niet meer bij ING en je beëindigt het samenwonen. Meld je partner dan af bij ING CDC Pensioenfonds door een brief te sturen met daarin:
- Naam, geboortedatum en Burgerservicenummer van je ex-partner.
- De datum waarop je niet langer samenwoont.
- En als het aan de orde is, het besluit van je ex-partner om af te zien van het recht op bijzonder partnerpensioen.
Jij en je ex-partner moeten allebei deze brief ondertekenen.
Volgens de wet
Je ex-partner krijgt na jouw overlijden een bijzonder partnerpensioen, maar heeft géén recht op jouw ouderdomspensioen.
Andere mogelijkheden
Een relatie beëindigen is vaak al vervelend genoeg. Er moet van alles geregeld worden. Gelukkig voorziet de wetgever in regels die je moet hanteren als je verder zelf niets afspreekt. Dat kan goed uitkomen. Omdat er al zoveel geregeld moet worden. Dat wil niet zeggen dat je zelf geen invloed uit kan oefenen. Als jij en je ex-partner dat tenminste willen. Er is een mogelijkheid. Hiervoor adviseren we je contact op te nemen met een jurist of een advocaat. Natuurlijk omdat dit in goed overleg moet. Maar ook om te voorkomen dat later blijkt dat er iets wettelijk niet in orde is.
Afwijkende afspraken moet je binnen twee jaar aan ING CDC Pensioenfonds doorgeven via een door jullie allebei ondertekend formulier. Overleg dit met jouw adviseur. Bedenk wel dat je bovendien hiervoor toestemming van ING CDC Pensioenfonds nodig hebt
Informatie voor jou en voor je ex-partner
Heb je jouw partner bij ING CDC Pensioenfonds afgemeld, dan sturen wij jou en je ex-partner automatisch een opgave van het bijzonder partnerpensioen voor je ex-partner.