Hasko van Dalen - voormalig bestuurslid CDC Pensioenfondsen
20-11-2018
Hoe werd je bestuurder bij de CDC Pensioenfondsen?
Ik werkte tot mijn pensioen bij NN en ben lid van CNV. De vakbond vroeg me deel te nemen in de CNV-delegatie bij de onderhandelingen over de pensioenregelingen die werden ondergebracht bij de nieuwe CDC Pensioenfondsen. Toen die fondsen in 2014 van start gingen, zat mijn taak erop. Tot de Ondernemingsraad een paar maanden later kwam. Zij mocht een bestuurder voordragen en zag in mij een geschikte kandidaat.
Volmondig ja gezegd? Je was inmiddels al met pensioen en had je vrije tijd ook anders kunnen besteden.
Toch heb ik snel ja gezegd. Het is een leuke en interessante tijdsbesteding waarin ik mijn ervaring goed kwijt kan. Daar zijn uiteraard wel behoorlijk wat uren mee gemoeid.
Hoe rolde je in de pensioenwereld?
Meer dan twintig jaar werkte ik op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ik hield me bezig met sociale zekerheid en arbeidsverhoudingen. Later vooral met de AOW, aanvullend pensioen en de financiering van sociale zekerheid. Met de jaren specialiseerde ik mij daarin. Ik deed praktijkstages bij grote verzekeraars en zat in het bestuur van de Sociale Verzekeringsbank en van een pensioenfonds. Een deel van de sociale zekerheid werd geprivatiseerd. Ik maakte toen de overstap naar NN. Wat goed ging in Nederland besloten we internationaal uit te rollen. Ik ging wereldwijd aan de slag met employee benefit regelingen waarbij het accent op pensioenen kwam te liggen. Met ING Global Pensions waren we actief van Japan tot en met Chili.
“In het oog van de orkaan.”
Ben je tevreden als je terugblikt op je carrière?
Jazeker, mijn carrière was veelzijdig. Ik heb veel van de wereld gezien en ontdekte de spannende kant van de voor veel mensen misschien saaie pensioenwereld. Had het gevoel in het oog van een orkaan te zitten. De pensioenwereld is juist een heel dynamisch vakgebied dat continu mee moet ontwikkelen met de veranderingen in de maatschappij.
Waar ligt jouw focus binnen het bestuur?
Ik richt me vooral op pensioenwet- en regelgeving en communicatie. Uitdagingen zijn in het bijzonder:
- Voldoen aan het financieel toetsingskader.
- Naleven van de afspraken die de sociale partners met elkaar hebben gemaakt.
- Deelnemers bewust maken van en verantwoordelijk maken voor hun eigen pensioen.
“Een omslag in pensioendenken.”
Enerzijds wil je deelnemers bewuster maken, anderzijds lijkt de complexiteit van pensioen alleen maar toe te nemen. Hoe kijk jij daar tegenaan?
In 1994 startten we met de ontwikkeling van een nieuwe pensioenwet. Die kwam er pas in 2007 en was ingewikkelder dan wij destijds voor ogen hadden. Daarop volgde de financiële crisis en is ook het financieel toetsingskader geïntroduceerd. Het is voor pensioenfondsbestuurders heel complex wat wettelijk en fiscaal gezien wel en niet mag en daarop is scherp toezicht. Dat heeft een reden. En wel dat de deelnemers aan pensioenregelingen en gepensioneerden beter beschermd worden en onnodige risico’s worden beperkt. De weg naar pensioen is niet recht toe recht aan. Er kwam een omslag in het pensioendenken. Vroeger zorgde de werkgever ervoor dat al zijn medewerkers na hun pensioen nog redelijk rond kunnen komen, een soort sociale verzekering. Tegenwoordig wordt pensioen beschouwd als persoonlijk eigendom, een eigen pot die je meeneemt op jouw levenspad.
Wat betekent dat voor communicatie?
Het belangrijkst is dat mensen pensioen kunnen begrijpen. Dat we vaktaal vermijden en in heldere woorden en realistisch uitleggen hoe en wat. Belangrijk is dat we:
- Realistische verwachtingen scheppen en medewerkers verantwoordelijk maken voor hun eigen koers en pensioen.
- Ervoor zorgen dat medewerkers weten dat veel levensgebeurtenissen van invloed zijn op hun pensioen.
- Hulpmiddelen bieden om op de hoogte te blijven van wat er gaande is in de pensioenwereld en ieders persoonlijke pensioen.
Welke hulpmiddelen zijn dat?
Onze websites, digitale nieuwsbrieven en Mijn omgeving, maar ook onze uitgebreide Pensioenplanner. Die planner helpt onze medewerkers niet alleen bij het maken van pensioenkeuzes, maar geeft ze ook inzicht in hun portemonnee nu en later. Steeds meer medewerkers gebruiken de Pensioenplanner, inmiddels zelfs driekwart van de 58-plussers! Mijn vrouw en ik maakten dankbaar gebruik van planners toen ons pensioen naderde. Die waren overigens minder geavanceerd dan nu, maar gaven goed inzicht in wat financieel wel en niet kon. Op basis daarvan besloot mijn vrouw iets eerder te stoppen met werken, maar ik om tot mijn pensioen bij NN te blijven.
Hoe kijk jij naar de toekomst van het pensioenstelsel?
Allereerst moet er nu echt een knoop doorgehakt worden. Ik verwacht dat de pensioenen individueler worden, maar zou een beetje solidariteit graag behouden zien. Er moet balans zijn. Je kunt je afvragen of we de verantwoordelijkheid wel aankunnen van een persoonlijke pensioenpot en te veel keuzevrijheid. Studies en praktijkvoorbeelden tonen aan van niet. We zijn teveel geneigd het geld nu te laten rollen, met als gevolg het risico na pensionering tekort te komen.
“Like a Rolling Stone:
doorgaan na je pensioen.”
Welke passies heb jij naast je bestuurswerk?
Dan staat Feijenoord bovenaan! Ik ben actief supporter, tien jaar hoofdredacteur geweest van het clubblad en twaalf jaar leider van diverse elftallen. Daarnaast ben ik groot fan van de Rolling Stones. Ik bezoek concerten en verzamel alles wat met deze muzikanten te maken heeft.
Die mannen zijn ook nog steeds niet met pensioen.
Nee die gaan door totdat ze erbij neervallen, hebben vast een slechte pensioenregeling!
Verder zijn mijn vrouw en ik reislustig. We gingen op expeditie naar Antarctica, bezochten het noorden van Groenland, China, Japan en reisden door Amerika. Het is vooral de wilde natuur die ons aanspreekt.
Heb je een nog boodschap voor de lezers?
Verdiep je nou gewoon in je pensioen. Het is een groot goed. Check hoe je ervoor staat en welke keuzes je kunt maken. Ook bij een carrièrestap of baanwissel. Wat pakt voor jou persoonlijk het beste uit?
Delen via: